Turvallisuusohje

Turvallisuusasioista vastaavat

Mankolan saunasta ja sen turvallisuudesta vastaavat yhdistyksen hallitus ja kulloinkin saunan lämmittämisvuorossa olevat tiimiläiset.

Puutteellisesta tai vaarallisesta seikasta saunalla tulee saunan käyttäjien raportoida viipymättä heille joko paikan päällä tai yhdistyksen sähköpostiin.

Vaarojen tunnistaminen Mankolan saunalla

  • Tule saunomaan ja uimaan/avantoon ainoastaan täysin terveenä
  • Perinnesaunojien saunalle ei saa tulla humalassa
  • Varo liukkautta sisällä pesutiloissa ja saunassa
  • Varo liukkautta ulkona portaissa, polulla ja laiturilla
  • käytä ulkona sopivia jalkineita
  • Ota kaveri mukaan uimaan mennessäsi, jos jotain sattuu, kaveri voi auttaa
  • Kerro meille viipymättä, jos havaitset puutteita turvallisuudessa.

Onnettomuuden tapahtuessa hälytä apua: yleinen hätänumero on 112. Saunan osoite on Valakankatu 9, Jyväskylä. Toimi hätäkeskuksen ohjeiden mukaan.

Ohjeita turvalliseen talviuintiin

Talviuinti sopii lähes kaikille, mutta jos epäilet ongelmia terveytesi suhteen, niin käänny ensin lääkärin puoleen ja keskustele harrastukseen liittyvistä riskeistä.

Avantouinnin vaikutukset ovat yksilöllisiä ja riippuvat avannossa käyntien määrästä, viipymisajasta ja saunomisesta. Kuuntele omaa kehoasi, jotta tiedät, mikä on itselle sopivinta.

Älä mene avantoon alkoholin vaikutuksen alaisena, flunssaisena, kuumeisena tai muuten sairaana. Neuvottele lääkärisi kanssa avantouinnin aloittamisesta, mikäli sairastat sydän- ja verisuonisairauksia.

Saunasta ei ole hyvä mennä liian nopeasti avantoon eikä avannosta saunaan.

Saunan ja avannon välinen lämpöero aiheuttaa sydämelle kovan rasituksen ja verenpaineen vaihtelu saattaa aiheuttaa huimauksen tunnetta.

Avantoon mennessä kannattaa käyttää jalkineita tai villasukkia. Uimareille on tarjolla erityisiä avantouintiin tarkoitettuja tossuja, jotka suojaavat myös liukastumisilta, teräviltä kiviltä ja suolalta. Käsineiden ja päähineen käyttäminen on suositeltavaa.

Avantoon mennessäsi muista, että kulkutiet ja portaat voivat olla liukkaita. Kulje rauhallisesti ja varoen. Laskeudun avantoon laituriln tikkaita pitkin takaperin. Hyppääminen avantoon pää edellä on kiellettyä.

Sukeltaminen ja pään kasteleminen avannossa ei ole suositeltavaa.

Avannossa kannattaa ensimmäisillä kerroilla vain kastautua. Ensimmäisillä kerroilla kylmä vesi voi aiheuttaa normaalia ja vaaratonta hengityksen salpautumista. Kun keho sopeutuu kylmään, voi vähitellen avannossa oloaikaa pidentää.